DE STAD TOULOUSE

Toulouse betovert zijn bezoekers. Zijn wirwar van pleinen en stegen zet aan tot flaneren langs de herenhuizen uit de "gouden" 16de eeuw.

De bakstenen muren hullen zich, afhankelijk van het humeur van het zonnestelsel, in een amberkleurige of purperen gloed. In de "roze stad" heerst een hartelijke sfeer, waardoor je er met alle plezier halt houdt en zelfs een poosje blijft hangen.

De hoogtepunten

De meeste stadsbezoeken vertrekken op de Place du Capitole, de navel van de stad. De neoklassieke esplanade is al meermaals getuige geweest van grote evenementen, betogingen, vieringen van overwinningen van het plaatselijk rugbyteam en allerhande festiviteiten. Telkens opnieuw stroomt een massa volk samen voor het statige stadhuis. De bakstenen voorgevels, die al sinds de eerste helft van de 19de eeuw het vierkante plein omzomen, staan op een lijn en vormen een harmonieus geheel. Zelfs de Amerikaanse fastfoodketens moeten mee in de pas lopen. Met een schitterend resultaat tot gevolg. De cafeterrassen op dit hectaregroot plein zijn dan ook uitermate populair. Het allermooiste gebouw is ongetwijfeld de Bibent (op nummer 5 van de Place du Capitole), opgetrokken in weelderige belle epoque-stijl en sinds 1978 beschermd als historisch monument. Elke ochtend lokt de markt nieuwsgierigen naar het plein. Een tip voor langslapers: op woensdag blijft de markt de hele dag staan. Als je je auto kwijt wil raken, rij dan de betalende parking onder de Place du Capitole in.

Achter de harmonieuze voorgevel van het Capitole, opgericht tussen 1750 en 1760 ten einde de rommelige aanblik van de vorige facade te verstoppen, bevinden zich het stadhuis en het Theatre du Capitole, een heiligdom van de operakunst en het belcanto. De centrumpoliticus Philippe Douste-Blazy staat aan het hoofd
van de gemeente. Bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen sleepte hij 56% van de stemmen in de wacht. Op die manier ontnam rechts de socialist Francois Simon en de beweging van de Motives die mede dankzij de muzikale steun van de groep Zebda een doorbraak maakte tijdens de eerste kiesronde alle macht.

In het gebouw leidt een grote trap naar de staatsiezalen die je tijdens de openings-uren van de administratieve diensten mag bezoeken. De 60 meter lange en weelderige Salle des Illustres grenst aan de voormalige trouwzaal en aan de Salle des Pas Perdus, versierd met enorme schilderijen. Deze laatste vormt met haar borstbeelden van beroemdheden van Toulouse een prestigieus kader voor de officiele ceremonieen en levert een schitterend uitzicht op de Place du Capitole. Haar koepel in gewapend beton en het stucwerk van de zuilen, versierd door verschillende plaatselijke kunstenaars, werden onlangs gerenoveerd.

Als je terug afdaalt, merk je onder andere een standbeeld van Hendrik IV op, het enige dat van hem gemaakt werd toen hij nog leefde. Het beeld troont boven een portaal van het binnenplein dat de naam van de vorst draagt. In het midden van datzelfde plein herinnert een tegel aan de executie van de hertog van Montmorency hier werd hij in 1632 onthoofd. Verder zie je er ook een fries met een Latijns opschrift dat verwijst naar de Academie des Jeux Floraux, een literair genootschap opgericht in Toulouse. Tenslotte vermelden we nog het zogenaamde Kruis van de Languedoc, het symbool van de stad dat in het midden van de Place du Capitole ingelegd is. De dienst voor toerisme, waar men je een goudmijn aan informatie, raad en suggesties zal geven om je verblijf te plannen, ligt vlakbij, in de schaduw van de donjon (Square Charles de Gaulle). Vroeger werden in deze toren de archieven van de capitouls bewaard. Sinds het Maison Commune in de loop van de 19de eeuw met de grond gelijk gemaakt werd, vormt de donjon het enige overblijfsel uit die periode. Het oorspronkelijke gebouw van 1525 onderging heel wat verbouwingen en werd in 1873 gerestaureerd door Viollet-le-Duc. Hij herstelde de bestaande torentjes en voegde er nog een aantoe. Daardoor heeft de donjon nu iets weg van een Vlaams belfort.

Het kloostercomplex Les Jacobins is een Occitaans gotisch meesterwerk. De kerk is volledig opgetrokken in baksteen en ziet er van buiten streng en massief uit. Het interieur daarentegen is uitermate licht en luchtig. De bouw ervan ving aan in 1335 en werd pas een eeuw en vier fasen van werkzaamheden later afgewerkt. De plechtige inzegening van de kerk, gewijd aan Thomas van Aquino, vond nog een halve eeuw later plaats. Haar 22 meter lang schip wordt in twee gedeeld door een zuilenrij van waaruit spitsbogen ontspringen die samen met de nerven een grote stenen "palmboom" vormen. Een must voor liefhebbers van grootse architectuur. Vandaag is het gebouw ingericht als museum en geniet het vooral bekendheid omwille van zijn koor. Gelovigen ver-eren er nog steeds de relieken van de heilige Thomas van Aquino, maar je kan er ook regelmatig een concertje klassieke muziek meepikken. Een vredig plekje waar je helemaal tot rust kan komen.

 


NUTTIG ADRES

Toerismebureau
Donjon du Capitole
B.P. 0801
F-31080 Toulouse Cedex
Tel: +33 (0)5 61 11 02 22

FIETSEN IN DE ARIEGE

Voor een fietstocht in dit gebied is een fiets nodig met voldoende versnellingen. Verder zijn een goede conditie en een gezonde dosis doorzettingsvermogen ook nooit weg.

Lees meer...

DE STAD TOULOUSE

Toulouse betovert zijn bezoekers. Zijn wirwar van pleinen en stegen zet aan tot flaneren langs de herenhuizen uit de "gouden" 16de eeuw.

Lees meer...

ANIMATIETEAM

acrobatiek

Op het landgoed is in het hoogseizoen een Nederlands animatie team aanwezig.

Lees meer...