KATHAREN

Waarom vinden we de katharen vandaag de dag nog steeds zo fascinerend?

 

Het kasteel van Montsegur in de Ariege en andere plaatsen in de Midi-Pyrenees verklappen de sleutel tot dit raadsel. Montsegur is indukwekkend, niet alleen door het imposante stenen uiterlijk, maar ook door de kracht van de kathaarse ziel.Voordat jullie gaan genieten van de bijzonder indrukwekkende bouwwerken van de kastelen in de Ariege, wil ik eerst iets meer vertellen over de katharen in dit gebied. Deze christenen waren geen aanbidders van de zon en hadden ook geen bovennatuurlijke krachten. Ze dachten dat onze wereld te verschrikkelijk was om door God geschapen te zijn. Zij geloofden dat de schepping het werk was van de duivel. Hun geloof was voor de katholieken een doorn in het oog, omdat zij de pracht en praal van de katholieke kerk afzworen en afzagen van alle aardse goederen. Elke kathaar moest zijn leven lang proberen zijn ziel te bevrijden van de gevangenis van vlees en bloed, om als zuivere geest tot God te komen. Aan het begin van de 13e eeuw breidde het geloof zich uit in het gehele middeleeuwse Zuid-Frankrijk. De Paus stelde zich zeer hard op en stuurde een leger om de katharen van hun "katharisme" te bekeren. Deze kruistocht veranderde al snel in een oorlog waardoor het kleine koninkrijk Frankrijk het grote Occitanie kon annexeren. In deze tragedie die meer dan een eeuw duurde, van 1209 tot 1321, was Montsegur de "hoofdstad" van de katharenbeweging. De katharen konden het beleg in de hooggelegen burcht 9 maanden volhouden, maar in maart 1244 waren ze verplicht zich over te geven en vonden 225 katharen de dood op de brandstapel. Montsegur is het symbool geworden van het verzet van de katharen, maar de boodschap van tolerantie en menselijkheid die door de katharen werd verspreid kan gehoord worden in alle andere steden van de Ariege, zoals dat van Foix (slechts 35 kilometer van het park). 

                                               

Iets verder weg,maar zeker een bezoek waard de citadel van Carcasonne,

                         La Cite

Deze vestingstad is het meest intacte bouwwerk in deze omgeving en dwalend door de straatjes geeft het een goede indruk hoe het leven er in de middeleeuwen uit heeft gezien.

Maar vergeet ook niet de wat kleinere middeleeuwse stadjes, zoals

Mirepoix,

                     Montbrun,

Rieux, Montesqieu,

                             Carla Bayle

en natuurlijk ons eigen

Daumazan.

Sequoia-Vertigo

Nieuw op slechts 10 autominuten afstand van ons park een geweldig klim en klauterpark.

Lees meer...

PLATTEGROND

De plattegrond van het park

Lees meer...

MARKT IN DE OMGEVING

In de gezellige dorpjes in de omgeving zijn authentieke marktjes te bezoeken met heerlijke franse lekkernijen en een bijzonder sfeertje.

Lees meer...